ΟΡΘΟΓΝΑΘΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Είναι η χειρουργική των γνάθων με σκοπό τη διόρθωση κάποιας ανωμαλίας στην ανάπτυξη των γνάθων και των οστών του προσώπου ευρύτερα και απαιτεί συνδυασμό προεγχειρητικής και μετεγχειρητικής ορθοδοντικής θεραπείας.

Ουσιαστικά είναι ένα εξειδικευμένο αντικείμενο της Στοματικής και Γναθοπροσωπικής χειρουργικής που αποκαθιστά την εμφάνιση, τη λειτουργία και την αισθητική σε περιπτώσεις ανωμαλιών στην κατασκευή των γνάθων. όπως για παράδειγμα όταν εξέχει η κάτω γνάθος  ή η άνω γνάθος είναι πιο μέσα. Γενικά δίνει λύσεις σε  περιπτώσεις δυσμορφιών ή ασυμμετριών του σκελετού του προσώπου.

Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου τα δόντια έχουν ανώμαλη κατασκευή και δεν κλείνουν ομαλά και συμμετρικά. Όταν αυτή η ανωμαλία οφείλεται μόνο στα δόντια, τότε αρκεί η βοήθεια του ορθοδοντικού.

Όταν όμως οφείλεται στην κακή θέση των γνάθων και την ασύμμετρη ανάπτυξη τους τότε χρειάζεται η παρέμβαση του γναθοπροσωπικου χειρουργού, ο οποίος με κατάλληλες (ορθογναθικές)  εγχειρήσεις θα αποκαταστήσει τη σχέση των σιαγόνων και θα βελτιώσει τόσο τη λειτουργία τους όσο και την εμφάνιση του προσώπου.

Όταν το αποτέλεσμα της διορθωτικής επέμβασης αποκαταστήσει τη συμμετρία και εξασφαλίσει καλή λειτουργία, θα υποχωρήσουν και οι διαταραχές της μάσησης, της ομιλίας, της κατάποσης και της αναπνοής που υπήρχαν πριν από την επέμβαση.

Αποφρακτική Άπνοια του ύπνου & ροχαλητό

 Πολλοί άνθρωποι (υπολογίζεται περίπου το 45% του πληθυσμού ιδιαίτερα παχύσαρκοι μεσήλικες), υποφέρουν από αποφρακτική υπνική άπνοια ή ροχαλητό ή και τα δύο.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι με τη χαλάρωση που επέρχεται κατά τη διάρκεια του ύπνου αποφράσσεται η είσοδος του αεραγωγού (φάρυγγας) ή προκαλείται διαταραχή της αναπνοής με παύσεις (διαστήματα άπνοιας). Παράλληλα ή σταφυλή (αυτή η σαρκώδης απόφυση που κρέμεται από τον ουρανίσκο στο βάθος του στόματος) πάλλεται και προκαλεί το ροχαλητό.

Εικόνα 1.αποκατάσταση απνοιας 
με οστεοτομίες προσώπου

Η σημασία αυτών των προβλημάτων έχει πια μελετηθεί και είναι γνωστές οι επιπτώσεις τους (υπνηλία την ημέρα, αίσθημα κόπωσης, υπέρταση, αρρυθμίες, καρδιοπάθειες)

Η διάγνωση του προβλήματος απαιτεί σειρά κλινικοεργαστηριακών μελετών όπου περιλαμβάνεται και η μελέτη ύπνου.

Ανάλογα την εντόπιση του προβλήματος συνίστανται διάφορες λύσεις, συντηρητικές η χειρουργικές.

Η Στοματική και Γναθοπροσωπική χειρουργική συμβάλλει στις χειρουργικές λύσεις του προβλήματος εφόσον ο σκελετός του προσώπου του ασθενούς είναι η αιτία του.

Αν το πρόβλημα εντοπίζεται στην υποπλασία της άνω και κάτω γνάθου τότε η μετακίνησή των σε μία σωστή φυσιολογική σχέση με τη βοήθεια των οστεοτομιών των γνάθων και της οστεοσύνθεσης λύνει το πρόβλημα του ασθενούς.

Ο σκοπός αυτών των επεμβάσεων είναι η δημιουργία ικανού χώρου στην αεροφορο οδό και η ανάρτηση της βάσης της γλώσσας σε ευνοικότερη θέση.

Θεραπεύονται οι Γναθοπροσωπικές ανωμαλίες;

Η σκελετική διαταραχή των γνάθων έχει σαν αποτέλεσμα την κακή μασητική λειτουργία, τη διαταραχή της ομιλίας και τη δυσαρμονία της αισθητικής του προσώπου. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν αμέσως με τη γέννηση του παιδιού οπότε χαρακτηρίζονται «συγγενή» η να εμφανιστούν κατά την διάρκεια της ανάπτυξης του σκελετού και εκδηλώνονται εμφανώς μετά τα 11 με 12 χρόνια .

Συνήθως διαπιστώνεται ότι η μία από τις δύο γνάθους είναι μεγαλύτερη η μικρότερη σε ανάπτυξη συγκριτικά με την άλλη οπότε χαρακτηρίζεται σαν προγναθισμός είτε υποπλασία γνάθου είτε ασυμμετρία προσώπου η συνδυασμός των παραπάνω διαταραχών.
Υπάρχουν σήμερα δυνατότητες ανάλυσης των προβλημάτων αυτών  στα τρία επίπεδα του χώρου με την χρήση διαφόρων  μεθόδων μελέτης και ηλεκτρικών υπολογιστών ώστε να εντοπιστεί ακριβώς το πρόβλημα και να καταστρωθεί το σχέδιο θεραπείας

 

Εικόνα 1.Μελέτη με ειδικό πρόγραμμα

 

Η επιστημονική ομάδα αντιμετώπισης αυτών των προβλημάτων  στο Νοσοκομείο Υγεία αποτελείται από συνεργαζόμενο Ορθοδοντικό, Γναθοπροσωπικό χειρουργό,Αναισθησιολόγο,Πλαστικό χειρουργό,Λαρυγγολόγο,Διατροφολόγο και Ψυχολόγο οι οποίοι συμβάλλουν κατά περίπτωση.

Έτσι αφού εντοπιστεί το πρόβλημα αν δηλαδή πρόκεται για ανώμαλη ανάπτυξη της άνω η της κάτω γνάθου η και των δύο μαζί και διαπιστωθεί ότι απαιτείται χειρουργική επέμβαση  τότε ο ασθενής ξεκινά  ορθοδοντική` θεραπεία για  προετοιμασία πριν τη χειρουργική επέμβαση .

Ο σκοπός της ορθοδοντικής προετοιμασίας  είναι πρώτον να διευθετηθεί η οδοντική σύγκλειση των γνάθων έτσι ώστε μετά την χειρουργική επέμβαση να υπάρχει σταθερή οδοντική σύγκλειση και δεύτερον να διατηρήσει τη σταθερότητα του αποτελέσματος


Εικόνα 2.αρχική οδοντική σύγκλειση

 


Εικόνα 3.Προεχγειρητική ορθοδοντικη θεραπεια

Η διάρκεια αυτής της ορθοδοντικής  προετοιμασίας είναι περίπου 6 έως 9 μήνες. Αφού λοιπόν ο ασθενής προετοιμαστεί ορθοδοντικά λαμβάνονται γύψινα εκμαγεία των γνάθων του ασθενούς και μελετώνται  οι χειρουργικές μετακινήσεις  στο εργαστήριο(χειρουργική των εκμαγείων) όπου  αυτές καταγράφονται με διαφόρους τρόπους ώστε να αναπαρασταθούν με ακρίβεια στο χειρουργικό πεδίο.


Εικόνα 4.Κατασκευή  εκμαγείων

Εικόνα 5.Χειρουργική εκμαγείων πρόβλεψη

 

Συζητείται η περίπτωση με όλους τους εμπλεκομένους ειδικούς ώστε να αναλυθούν όλες οι διαστάσεις του προβλήματος από αναισθησίας, πλαστικής χειρουργικής,διατροφής ακόμη και από ψυχολογικής υποστήριξης και συλλογικά αποφασίζεται το τελικό σχέδιο θεραπείας.

Η εισαγωγή στο Νοσοκομείο Υγεία γίνεται την ίδια ημέρα της επέμβασης αφού έχει προηγηθεί ο προεγχειρητικός έλεγχος.

Η νοσηλεία αυτών των περιστατικών είναι από μία έως δύο ημέρες. Η επέμβαση γίνεται μέσα από το στόμα χωρίς τομές στο δέρμα και συνιστάται σε μετακινήσεις των γνάθων με τη βοήθεια  ειδικών χειρουργικών εργαλείων υψηλής τεχνολογίας.


Εικόνα 6.Ενδοστοματικές τομές

 

Η χρήση βιουλικών για ακινητοποίηση των οστών των γνάθων  τα οποία μπορεί να είναι και απορροφήσιμα εξασφαλίζουν τη σταθερότητα των μετακινήσεων και επιτρέπουν την άμεση κινητοποίηση των γνάθων μετεγχειρητικά

Δεν υπάρχει μετεγχειρητικός πόνος , η όλη  μετεγχειρητική πορεία αυτών είναι ομαλή και εκείνο που απαιτείται είναι καλή διατροφική υποστήριξη με υδρική διατροφή και καλή στοματική υγιεινή. Η περίοδος επούλωσης είναι περίπου 4 – 6 εβδομάδες και το σημαντικότερο είναι ότι αυτές οι

επεμβάσεις είναι ανώδυνες.

 

Εικόνα 7.Πρίν                                                          Εικόνα 8.Μετά

 

 

Σήμερα με την αυξημένη  εμπειρία και την πρόοδο της τεχνολογίας δεν απαιτείται ακινητοποίηση των γνάθων όπως συνηθίζαμε παλαιότερα και ο χρόνος νοσηλείας έχει περιοριστεί στο ελάχιστο.

Η επεμβάσεις αυτών των τύπων είναι ιδιαίτερα ανεκτές από τους ασθενείς και προσφέρουν σταθερό και προβλέψιμο αποτέλεσμα, πού

βελτιώνει την ποιότητα ζωής αυτών των ασθενών.

Εικόνα 9.Πρίν                                                          Εικόνα 10.Μετά

Θέλετε να κλείσετε Ραντεβού;

Επικοινωνείστε μαζί μας στο 210 6841900 ή μέσω της φόρμας επικοινωνίας.